06-30-75-87-133 asztroveritas@gmail.com

Chiron, az elfelejtett kisbolygó

Mitológiai története

   A Chiront méltatlanul keveset vizsgálják az asztrológiában, pedig van hatása a horoszkópra. Sokan azt gondolják, hogy mivel egy kisbolygóról van szó, nincsen túl nagy jelentősége, de tévednek. Akár egyéni születési horoszkópot, akár egy szolárt, vagy egy meghatározott időszakot vizsgálunk a tranzitok segítségével, érdemes figyelembe venni a fényszögeit.

  Ahhoz, hogy tisztán lássunk a Chiron tekintetében, először ismerjük meg a mitológiáját! Sokan abból indulnak ki, hogy mivel ő is egy kentaur volt, így biztos, hogy keveredni fognak benne az emberi és állatias tulajdonságok. Olyan lesz, mint egy zabolátlan ló, amit nem lehet megfékezni, abból kiindulva, hogy apja Zeusz ilyen alakban kapta meg anyját, Philüria nimfát. Amikor megszületett, és meglátta anyja, hogy felső teste emberi, alsó teste viszont lóé, eltaszította magától gyermekét. Azok akik, ebből a tényből indulnak ki, szintén tévednek. Chironnak, már az indulása sem olyan volt, mint a többi kentauré, és a sorsa sem úgy alakult később. Tehát, teljesen téves általánosítani, és ez alapján a fals történeti háttérnek megfeleltetni a jelentését az asztrológiában. Miután az anyja eltaszította magától, Apollón nevelte fel és az íjazás és a gyógyítás tudományát is megtanította neki. Legkedvesebb tanítványától, Herkulestől kapott később, soha nem gyógyuló, iszonyatos fájdalmakat okozó sebet. Meghalni sem tudott, mert halhatatlan volt, egészen addig élt, amíg Prométheusszal sorsot nem cseréltek. Végül meghalhatott, Prométheusz pedig halhatatlan lett.

Asztrológiai jelentése

  Tisztázva Chiron történetét, már lényegesen könnyebb lesz megérteni az asztrológiai jelentését is. A horoszkópban, ahol megjelenik, ott általában egy nehezen gyógyuló sérülést, sebet mutat, az esetek többségében mi vagyunk az áldozatok. Jól elkülöníthető a jelentése a Marstól, ahol akár mi is megsebezhetünk valaki mást. Nem szabad elfelejteni, hogy a Chiron nem agresszív, mint a Mars. Inkább sebzettségre, egy belső lelki sérülésre utal, ami fizikai szinten betegségek formájában is megmutatkozhat. Értelemszerűen, ha egy tranzitját vizsgáljuk, akkor ott ahol áll, sebeket kaphatunk, legyen szó akár lelki sebekről, akár fizikai sebekről vagy betegségekről is. Mivel az asztrológiában semmi sem fekete és fehér, így a gyógyulás lehetőségét is magában hordozza. Ha felismerjük, hogy mi a baj, hol vagyunk betegek, elindulhatunk a gyógyulás útján. Abban az esetben, ha  teljesen esélytelen is a fizikai gyógyulás, azért lelki szinten még mindig gyógyíthatjuk magunkat azzal, hogy elfogadjuk az eseményeket, és megváltoztatjuk a hozzáállásunkat. S mivel a mitológiában ő maga is foglalkozott gyógyítással, így a szinkronicitás miatt, a kisbolygó is magában hordozza a gyógyítás lehetőségét.

Mik a legfontosabb hatásai a jelen időszakra nézve, a koronavírus tekintetében?

   A fentiekből jól látszik, hogy miért esett a választásom a Chironra. Ez az egyik leghangsúlyosabb kisbolygó, amelyik nagyon jelentősen alakíthatja a betegségek lefolyását. A mostani időszak különösen fontos, mert március vége felé váltott jegyet és a Halakból a Kosba lépett. Ahogyan a Nap halad  az ekliptikán, a Halak végén és a Kos elején is érinteni fogja a Chiront.

  Jelenleg 2020.03.28-án a Nap nyolc fokon áll a Kosban és öt fokon mellette a Chiron. Egy Nap Chiron együttállásról beszélünk. És a négyes stelliumnak, ami a Bakban még mindig tart, egy kvintilt ad, tehát a Mars, Szaturnusz, Jupiter, Plútó lesz érintett benne. Mit jelent ez? Mind a Kos, mind a kvintil a gyorsaságáról híres. A kvintil egy olyan fényszög, amely majdnem mindig hoz történéseket fizikai szinten, de legalább annyira nem foglalkoznak vele, mint a Chironnal. Ez a típusú fényszög meggyorsítja az eseményeket. És, ahogyan láttuk is, nagyon gyorsan hoztak jelentős kormányzati intézkedéseket, amelyek teljesen összhangban voltak a Bakban álló stelliummal. Ebből is elsősorban a Mars Szaturnusz együttállással. A Szaturnusz újabb korlátozásokat jelentett, ezzel is fogva a Mars pusztító erejét. Ténylegesen, azonban akkor látjuk majd jótékony hatását, ha végre véget ér a Plútó Mars együttállás, ami sajnos jelenleg is tart, és felerősítette átmenetileg a vírus terjedésének erejét. Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy egy bolygó adta fényszögeket, jól meg lehet lovagolni, ha megfelelően használjuk őket. Tehát, a vírus kontrollálása érdekében, életbe léptek fizikai szinten a Szaturnusz korlátozó erői, ami nem jelent mindig rosszat, sőt ebben a helyzetben kifejezetten indokolt is volt.

  De visszatérve a Chiron Nap kapcsolatra, április 1-éig állnak együtt a Kosban. A Kos tüzes minősége megnövelheti a lázzal járó tüneteket, elsősorban magas lázat okozhat. Mivel az asztrológiában a Nap, többek között a szívért is felel, így ismét az idősekre és a szívbetegre kell majd jobban odafigyelni. Elsősorban ebben a pár napban okozhat problémát, növelni fogja a megbetegedések számát. Viszont mindenképpen pozitív a kvintil stellium kapcsolat, a kvintil gyorsító minőségének köszönhetően, a betegségek az esetek többségében, gyors lefolyású tüneteket mutatnak. Emelkedni fog a gyógyultak száma is, amint felbomlik ez a fényszög kapcsolat.  Ne felejtsük el, hogy a Chironnak van egy gyógyító aspetkusa is. A másik fontos dolog, pontosan ebben a közel 6 napos intervallumban az, hogy jelentős eseményeket érhetünk el a koronavírus kutatás terén. Ami itt elindul, az a közeljövőben kibontakozhat, és talán nemzetközi szinten, mi is hozzátehetünk valamit pl.: egy új oltóanyag kidolgozásához.

   A következő fontos fényszög  április 13-a körül indul és április 19-ig tart. A Chiront a Kosban meg fogja közelíteni a Merkúr, és nagyon könnyen elképzelhető, hogy ezekben a napokban ez kedvezni fog valamilyen tudományos felfedezésnek. Lehet, hogy magyar viszonylatban, de az is lehet, hogy nemzetközi szinten, új eredmények születhetnek a vírussal vívott küzdelemben.

  Mivel a Merkúr az utazás, mozgás bolygója is, így amikor megérinti a Chiront nagyon kell figyelni, hogy a beutazások során ne növekedjen a behurcolások száma. Nehogy ismét utazni kezdjen a vírus! Érdemes teljes mértékben blokkolni a határok közötti mozgást, ezzel megakadályozva a terjedését. Szerencsére, a Merkúr is egy gyorsan mozgó bolygó, tehát átmenetileg ezekben a napokban ismét elképzelhető, hogy növekszik a megbetegedések száma, viszont nem fog sokáig tartani.

                                                                                                                                                       Somogyi Kitti   asztrológus